Lumix GH5 Image Stabilisation Problem in Video Mode (Updated 27 March)

Categories: Miscellaneous 7 Comments



The Lumix GH5 came today with inbuilt problems…The Image Stabilisation in video mode is not working properly. The picture jumps up and down as the camera is moved in hand held mode.

The GH5 works fine without Image Stabilisation which is the mode I prefer to use. The XLR unit is very quiet indeed and goes up to 96kHz 24bit via the menu.

MAKING A POINT… The first shot is hand held with IS turned on as I say in the VO while the second shot is on a tripod with IS turned off also stated in the VO.

Note : The jittery Image Stabilisation only happens in Video Mode.

You should see the hand in a box if you are in 5 Axis mode.

Panasonic have been informed and I am not the only person to have seen this problem. I am sure a firmware update will appear ASAP. I would agree with the statement “Its the price you pay for an early adopter” but this is a 5th generation camera and a major feature was the IS so you would think you would get it right !

Looks like the GH5 is not the only camera with Image Stabilizer problems.

NOTE : This may only be a problem with a small batch of GH5’s, I am still investigating.

The plot thickens…Just had a phone call from Bill who got his GH5 yesterday and tried the older 12-35 f2.8 lens with no stabilisation problems.

Note 2. My friend Stewart has the same problem.

NOTE : This only happens in Video Mode the Image Stabilisation is fine in Photo mode.

UPDATE : This problem seems to have settled down and I am no longer using the Lumix 12-60mm f3.5-5.6 lens with the GH5.

For all your video production needs in Scotland, get in touch with Small Video Productions

7 comments on this post

  1. Alen Watts says:

    That’s the price you pay being an early adopter. Give it 6 months to a year for things to ‘bed in’.

  2. Richard says:

    Was the first shot handheld with dual IS? and the second on a tripod with IS turned off?
    You would normally turn IS off on the tripod but the shot with jittering was handheld? Just wondering.

    Richard

    HDW : Hi Richard I do actually mention in the VO that the 1st shot is with IS on and handheld and shot 2 is with IS off and on a tripod.

  3. Fournier says:

    Thank you for warning us. I tried with the Panasonic 14-140 f3.5 with no problem with IS.

  4. Tim says:

    Sorry to hear about the IS problem. Kind of sours the initial experience a bit.
    Picked up a GH5 today at a local camera store here in Germany. I tested 4K in 50p and 25p as well as HD 25p (Lumix 12-35mm f2.8) and I’m experiencing no problems with IS as you described them.
    One thing I have noticed though is that my 2015 MBP running El Capitan doesn’t natively play the 4K files. MPEG Streamclip can’t play them but VLC can albeit a little jittery. FCPX handles them without a problem. Maybe I should update to Sierra? Hope they fix this quickly!

  5. Duncan Craig says:

    Sierra is currently rendering slower than El Capitan, so there’s very little benefit to changing OS just yet. You should optimise the media if you want better performance from your system.

  6. My GH5 works fine so far with my Panasonic 14-140. Coincidentally I got these exact same jitters when I fitted the 14-140 on my Olympus E-M1 II and forgot to switch off the OIS. ie. the OIS and the Olympus in-body stabilisation were fighting against each other. I would hope your problem will be an easy fix in firmware, either for the lens or camera…

  7. Martin says:

    My GH5 with the Leica 12-60 seems to have the same problem – weird jumps and jitter in the handheld footage – has anyone information about a future firmware update to fix the problem oder do I have a bad GH5- oder lens-copy?

    HDW : Switch off the image stabilisation.

Post Comment

Please note: all comments are moderated by an Admin.


%d bloggers like this: